Tätä sivustoa ei enää päivitetä. Tutustu Tampereen yliopiston uuteen Opiskelijan oppaaseen.

Matkakertomus:

Rijksuniversiteit Groningen, Groning, 01.02.2018 – 19.06.2018

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Groning
Yliopisto: Rijksuniversiteit Groningen
Vaihtoaika: 01.02.2018 – 19.06.2018
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Johtamiskorkeakoulu

Rijksuniversiteit Groningen, Groningen, 01.02.2018 - 30.06.2018

Päädyin hakemaan vaihtoon Rijksuniversiteit Groningeniin, sillä Alankomaissa englannin osaamisen taso on todella korkea, ja halusin saada kielitaitoni sujuvammaksi. Lisäksi kuulin, että opetus on laadukasta, ja että Alankomaat on helposti lähestyttävä vaihtokohde suomalaiselle. Arvoin jonkin aikaa Amsterdamin ja Groningenin välillä, mutta pienempi kaupunki vaikutti kotoisammalta ja vei lopulta voiton. Groningen on noin 200 000 asukkaan todellinen opiskelijakaupunki, jossa arviolta 40 % asukkaista on opiskelijoita. Yliopistossa on todella kattava tarjonta kursseja englanniksi. Lisäksi kaupunki on kansainvälinen kokoonsa nähden, sillä pelkästään Groningenin yliopistossa on noin 6 000 kansainvälistä opiskelijaa vuosittain.

Vaihdon järjestäminen Alankomaihin Erasmus-vaihto-ohjelman kautta oli suhteellisen mutkatonta. Groningenin yliopiston sivut ovat selkeät kansainvälisen opiskelijan näkökulmasta ja tietoa muun muassa kursseista löytyy runsaasti. Hyväksyntä vaihtoon Groningenin yliopiston osalta virallisesti tuli kesällä 2017 (hain vaihtoon Tampereen yliopiston haussa talvella 2017), eli muihin Erasmus-vaihtokohteisiin verrattuna aikaisin. Vaihdon varmistumisen jälkeen kommunikointi vaihtoyliopiston kanssa oli helppoa, ja viestintä vaihtoon liittyvistä asioista sekä tarvittavista dokumenteista oli selkeää. Tärkeää oli tietenkin seurata vaihtoon liittyviä viestejä, mutta niiden sisältö oli yleensä yksiselitteinen. Groningenin vaihtokoordinaattori oli todella avulias vaihtoon liittyvissä askarruttavissa asioissa, ja vastasi viesteihin nopeasti.

Groningenin vaihtokoordinaattori myös kommunikoi asumisjärjestelyistä SSH:n kautta ennen vaihtoa, jolta minäkin sain asuntoni. Asuntoihin oli haku lokakuussa 2017, jos oli menossa vaihtoon keväällä 2018. Määritelty osa asunnoista on varattu vaihto-opiskelijoille tiedekunnittain. Asuin Kornoeljestraat –nimisessä kohteessa, joka sijaitsee lähellä Zernike –kampusta. Kaikki asukkaat ovat vaihto-opiskelijoita, ja kaikilla on omat huoneet, mutta keittiö ja kylpyhuoneet jaetaan 10-15 hengen kesken. Isot yhteiset tilat ja bile –talon maine saattavat arveluttaa, mutta itse koin saavani eniten kavereita juuri asuntolan kautta ja viihtyneeni hyvin nimenomaan asuntola-muotoisen asumisen vuoksi.

Ennen vaihtoa laajensin olemassa olevaa matkavakuutusta, johon en tosin joutunut turvautumaan kertaakaan. Laajennuksella tarkoitan ajallista kestoa, sillä matkavakuutus on monissa vakuutusyhtiöissä voimassa vain kolme kuukautta kotimaasta lähdön jälkeen. Lisäksi laajensin matkatavaravakuutuksen summaa, jotta vakuutus varmasti kattaisi esimerkiksi läppärini ja puhelimeni. Puhelinliittymän kanssa ei tarvinnut huolehtia mitään, sillä liittymääni kuului kohtuullinen nettipaketti ulkomailla. Jälkikäteen ajateltuna olisi ollut fiksua ottaa oma reititin mukaan nettiä varten, sillä vuokrasopimukseen kuului netti, mutta tietenkin kaapelin välityksellä. Otin mukaan vaatteita, jotka olivat pyöräily-ystävällisiä, sillä Groningenissa kirjaimellisesti pyöräillään kaikkialle. Vinkkinä Alankomaihin lähteville, kannattaa hankkia lämmin tuulta ja vettä hylkivä hupullinen takki, sillä ainakin alkuvuodesta meno voi pyöräillessä olla viimaista.

Opiskelen kauppatieteitä, ja Groningenin yliopiston Faculty of Economics and Business tarjoaa todella laajan kurssitarjonnan ja laadukasta opetusta. Toisaalta en ole ikinä elämässäni nähnyt noin paljon vaivaa opintopisteiden eteen. Jokaisella kurssilla oli viikoittain luennot sekä harjoitukset, jonne valmisteltiin tehtäviä tai esitelmiä. Yliopisto oli satsannut tietoteknisiin asioihin, joten kaikki kursseihin ja materiaaleihin liittyvä oli helposti saatavilla. Opiskelumateriaalia jaettiin runsaasti, ja kaikki materiaali tuli opetella huolellisesti. Artikkeleihin oli helppo päästä käsiksi yliopiston portaalin kautta, mutta kirjoihin käsiksi pääseminen tuotti hieman pään vaivaa, sillä kirjastossa niitä oli pienehkö määrä. Alankomaissa tosin on tyypillistä, että opiskelijat ostavat oppikirjansa ja myyvät ne esimerkiksi tähän varten olevissa Facebook-ryhmissä.

Sen lisäksi, että piti hallita laajoja kokonaisuuksia, tuli myös osata ulkoa pieniä yksityiskohtia, mikä tuli hieman yllätyksenä. Olen kuitenkin iloinen, että jouduin käyttämään paljon aikaan opiskeluun ja opettelin uudestaan pänttäämään ulkoa (koska Tampereella opintoni eivät sitä olleet samassa mittakaavassa vaatineet), sillä nyt opinnot tuntuvat kevyiltä Suomessa. Lisäksi englanninkielen osaaminen akateemisesti ja kirjallisesti kehittyi roimasti.

Alankomaat on vaihtomaana hyvä, sillä en kohdannut hirveästi byrokratiaa, ja kulttuuri on yllättävän samanlainen kuin Suomessa. Groningenistä on suora junayhteys Schipholin lentokentälle, mikä helpotti matkustamista vaihdon aikana. Itse kävin Madridissa ja Berliinissä vaihdon aikana, sekä muissa Hollannin kaupungeissa. Kustannustaso on suurin piirtein sama, mutta ulkona syöminen ja juhliminen tulevat edullisemmaksi.  Vastapainoksi urheilin ACLO:lla, joka on suunnattu opiskelijoille, ja tarjoaa kursseja laajasti eri lajeista, paljon erilaisia ryhmäliikuntatunteja sekä hyvin varustellun kuntosalin. Jäsenyys kustansi lukukaudelta 60 €.