Sisältöön
tampereen yliopisto: yhteiskuntatieteiden tiedekunta: tutkimus: konferenssit ja seminaarit: työelämän tutkimuspäivät 2017: työryhmät ja ohjeita:
Yhteiskuntatieteiden tiedekuntaTampereen yliopistoYhteiskuntatieteiden tiedekunta
Työelämän tutkimuspäivät 2017

Teema 6: Työelämän nurja puoli

Työssä koettu syrjintä


Työryhmäkoordinaattorit:

Marjut Pietiläinen
Tilastokeskus
marjut.pietilainen@stat.fi

Jouko Nätti
Tampereen yliopisto
jouko.natti@uta.fi

Aika: Torstai 2.11. klo 14.00 - 17.00

Paikka: Pinni A, LS A2089

Ohjelma ja abstraktien otsikot

Työsyrjinnän kokeminen näyttää olevan Suomessa eurooppalaista keskiarvoa yleisempää, mikä korostaa työsyrjinnän tutkimisen tärkeyttä. Työryhmän tavoitteena on tuoda näkyväksi työpaikoilla koettua työsyrjintää ja syrjinnän aiheuttamia kielteisiä seurauksia sekä mahdollisia puskuritekijöitä, jotka ehkäisevät ja suojaavat työpaikoilla työntekijöitä työsyrjinnän seurauksilta. Kutsumme työryhmään esityksiä, joissa käsitellään työssä koettua syrjintää, sen yleisyyttä eri työntekijäryhmissä sekä syrjinnän seurauksia. Esityksissä työhön liittyvää syrjintää voidaan lähestyä monin tavoin ja monesta eri näkökulmasta. Aiemmat tutkimukset voidaan jakaa näkökulmansa puolesta uhri- ja asennetutkimuksiin. Syrjinnän havaitsemista ja kokemista (uhritutkimukset) kartoittavat tutkimukset kuvastavat subjektiivista syrjintäkokemusta, asennetutkimukset puolestaan laajemmin ihmisten suhtautumista erilaisuuteen ja eri syrjintäperusteisiin.

Työsyrjintää voidaan tutkia myös kartoittamalla ihmisten havaitsemaa syrjintää (sivustakatsojina) sekä valvontaviranomaisten tietoon tulleita syrjintätapauksia ja säädösten toimivuutta. Metodinäkökulmasta syrjintää voidaan tutkia monenlaisilla aineistoilla, samoin kvantitatiivisin ja kvalitatiivisin menetelmin.   Työryhmä on samalla Työsuojelurahaston tutkimushankkeen "Työssä koettu syrjintä ja myöhempi työura” (2015–2017) loppuseminaari. Hankkeessa on tutkittu työssä koettua syrjintää, sen yleisyyttä ja yhteyksiä myöhempiin työuriin.

Esittelemme työryhmässä tutkimuksemme keskeisiä havaintoja ja toivomme keskustelua ja vertailukohtaa muista aihealueen tutkimuksista. Päähuomio tutkimuksessamme on kohdistunut ikäsyrjintään (nuoret), sukupuolisyrjintään (naiset), syrjinnän kasautumiseen sekä näiden yhteyksiin myöhempään työuraan.

 
Ylläpito: soc.info@uta.fi
Muutettu: 25.1.2018 13.42 Muokkaa

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto
03 355 111
kirjaamo@uta.fi


KARVI-auditoitu HR Excellence in Research

YLIOPISTO
Tutkimus
Opiskelijaksi
Ajankohtaista
Yhteistyö ja palvelut
Yliopisto

AJANKOHTAISTA
Aikalainen
Avoimet työpaikat
Rehtoriblogi
Tampere3

PALVELUT
Aktuaarinkanslia
Avoin yliopisto
Hallinto
Kansainvälisen koulutuksen keskus
Kielikeskus
Kielipalvelut
Kirjaamo
Kirjasto
Liikuntapalvelut
Viestintä
Tietohallinto
Tutkimuspalvelut
Täydennyskoulutus
Tietoarkisto
» lisää palveluita

OPISKELU
Opetusohjelma
Opinto-oppaat
Opiskelijan työpöytä

SÄHKÖISET PALVELUT
Andor-hakupalvelu
Uusi lainasi
Intra
Moodle (learning2)
NettiOpsu / NettiRekka
NettiKatti
Sähköinen tenttipalvelu
TamPub
Office 365 webmail
Utaposti webmail
Wentti